неділя, 27 листопада 2022 р.

Виховна година " Тужила ненька Україна за голодними дітьми своїми"

 В четверту суботу листопада, вся Україна в скорботі, низько схиляє голову поминаючи невинно померлих українців в роки Голодоморів 1921-23 р.р., 1932-33 р.р. і 1946-47 років. Режим більшовицьких катів винищував українців тільки за те, що вони хотіли жити і працювати на своїй землі. За те, що вони були - українцями. Ми долучилися до Загальноукраїнської акції " Запали свічку пам'яті"





неділя, 20 листопада 2022 р.

День Гідності та Свободи

 21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи. Він пов'язаний з двома революціями: Помаранчевою і Революцією Гідності.




пʼятниця, 11 листопада 2022 р.

День української писемності і мови

Виховна година.


 


9 листопада - День української писемності та мови. Це свято було встановлено Указом президента України від 6-го листопаду 1997-го № 1241/97 і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора -

послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

28 жовтня - День звільнення України від нацизму

 Історія свята

Під час Другої світової війни (1939—1945) на території України відбулося кілька ключових битв за визволення Європи від нацизму: у ході вигнання нацистських окупантів з України силами чотирьох Українських фронтів Червоної Армії, які налічували понад 2,3 млн вояків, протягом січня 1943 — жовтня 1944 було проведено низку наступальних операцій.[1]
Завершилося вигнання нацистських окупантів з України повним витісненням угорських та німецьких військ із найзахіднішого регіону теперішньої України — Закарпаття, яке відбулося в результаті здійснення радянськими з'єднаннями Четвертого та Першого Українських фронтів Східно-Карпатської наступальної операції[2]. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон України.[1]

Свято встановлене відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка від 20 жовтня 2009 року «…з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні…»[3].
Інститут національної пам'яті рекомендував замінити термін «визволення від фашистських загарбників» на «вигнання нацистських окупантів», зазначаючи, що після 28 жовтня 1944 року Україна не стала цілком вільною державою, а опинилася під радянським пануванням, що супроводжувалося, зокрема, масовими репресіями[4].
2. Переглянути відео